Sommersemester 2021
21.12.21 Let’s save organic products!
Bio Produkte retten und Gutes tun! Gemeinsame Aktion von AKÖ Hohenheim und Kaiser Selection
Wir retten gemeinsam Bio-Produkte und du profitierst von einem günstigen Preis. Hole dir deine Bio-Boxen am Dienstag 21.12. zwischen 13 und 20 Uhr!
Du bekommst:
- Leckerste Feinkost von spanischen Bio-Bauern
- Einwandfreie Produkte von hohem Wert (MHD Ende Dezember)
- Große Bio-Box für 15€ (Wert 66€) und kleine Bio-Box für 7,50€ (Wert 33€)
- Auch gerettet ideal z.B. zum Verschenken oder selbst genießen!
Gutes tun: Für jede Box gehen 1-2€ Spende an die Karl Kübel Stiftung für Kind und Familie zur nachhaltigen Existenzsicherung von Kleinbauern in Asien und Afrika (Link unten).
Zwei Boxen zur Auswahl:
Große Bio-Box - 15 €
(500ml edles Bio-Olivienöl, 1kg Bio-Reis aus Spanien, 500ml Bio-Gazpacho, 500ml Bio-Salmorejo, 4 Bio-Traubensäfte rot+weiss, Bio-Olivencreme + Packung Linsen + Bohnen + Kichererbsen + Fadennudeln aus Spanien
2€ für Projekte zur nachhaltigen Armutsbekämpfung + 2 Bio Jute Tee nach Wahl gibt's dazu (MHD 31.10.))
Solange Vorrat reicht
Kleine Bio-Box - 7,50 €
(250ml edles Bio-Olivienöl, 500g Bio-Reis aus Spanien, 500ml Bio-Gazpacho, 2 Bio-Traubensäfte rot+weiss + Packung Linsen + Bohnen aus Spanien
1€ für Projekte zur nachhaltigen Armutsbekämpfung + Bio Jute Tee nach Wahl gibt's dazu (MHD 31.10.))
Solange Vorrat reicht!
Wann und wo bekommst du es?
Abzuholen am Dienstag 21.12. 13 bis 20 Uhr
Adornostraße 31, 70599 Stuttgart (bei "Kaiser Selection")(gleich neben Campus, Bushaltestelle Fruwirthstr.)
Zur Sicherheit bitte besser reservieren unter: maria@kaiser-selection.deoder +49 176 9316 0081
Viel Spaß beim Retten und genießen wünscht der AKÖ!
Infos zum Spendenprojekt "Ernährung sichern - Zukunft schaffen" auf der Seite der Karl Kübel Stiftung: https://www.kkstiftung.de/de/themen/armutsbekaempfung/ernaehrung-sichern/index.htm
---
Save organic products and do something good! Joint campaign by AKÖ Hohenheim and Kaiser Selection
Together we save organic products and you benefit from a low price. Get your organic boxes on Tuesday 21.12. between 1 and 8 pm!
You get:
- Delicious products from Spanish organic farmers
- Flawless products of high value (best before date is end of December
- Big organic box for 15€ (value 66€) and Small organic box for 7.50€ (value 33€)
- Ideal as gift or to be enjoyed by yourself!
Do good: For each box, 1-2€ will be donated to the Karl Kübel Stiftung für Kind und Familie (Karl Kübel Foundation for Child and Family) for the sustainable livelihood of small farmers in Asia and Africa (link below).
Two boxes to choose from:
Large Organic Box - 15 €
(500ml noble organic olive oil, 1kg organic rice from Spain, 500ml organic gazpacho, 500ml organic salmorejo, 4 organic grape juices red+white, organic olive cream + pack of lentils + beans + chickpeas + vermicelli from Spain
includes 2€ for sustainable poverty alleviation projects
+ 2 organic jute teas of your choice included (best before date 31.10.))
As long as stocks last
Small organic box - 7,50 €
(250ml noble organic olive oil, 500g organic rice from Spain, 500ml organic gazpacho, 2 organic grape juices red+white + pack of lentils + beans from Spain
1€ for sustainable poverty alleviation projects
+ organic jute tea of your choice (best before date 31.10.))
As long as stocks last!
When and where can you get it?
Pick up on Tuesday 21.12. from 1 to 8pm
Adornostraße 31, 70599 Stuttgart (at "Kaiser Selection")(right next to Campus, bus stop Fruwirthstr.)
To be on the safe side, please make a reservation at: maria@kaiser-selection.deor +49 176 9316 0081
Have fun saving and enjoying! Your AKÖ!
Information on the donation project "Securing nutrition - creating the future" on the website of the Karl Kübel Foundation: www.kkstiftung.de/de/themen/armutsbekaempfung/ernaehrung-sichern/index.htm
Kurzer Rückblick zum Sustainable Monday am 06.12.21
Vielen Dank an alle Teilnehmer und ganz besonders auch an die drei Redner: Herr Dr. Marhan, Herr Schwegler und Herr Andreae.
Es waren knapp 90 Zuschauer bei Zoom dabei- ein voller Erfolg!
Ein Erfolg, der auch zeigt, wie wichtig das Thema Boden ist. Und wie viel Interesse besteht, die Art und Weise zu überdenken, wie wir zur Zeit mit diesem kostbaren Gut umgehen. Es gab tolle Denkanstöße und der ein oder die andere hat sicherlich einige neue Aspekte mitnehmen können.
---
Thank you to everyone who participated in our Zoom meeting. And a big thank you to the three speakers: Dr. Marhan, Mr. Schwegler and Mr. Andreae.
About 90 participants joining the Zoom meeting, a great success!
A success which shows, that soils are a very important topic. It also shows the huge interest of changing the perspective we have on our soils, it is a valuable good. We got great ideas to think about and there were a lot of important messages to take home.
06.12.21 Sustainable Monday - Multitalent Ackerboden: Zwischen Klimaschutz und Lebensmittelproduktion
Anlässlich des Weltbodentages (www.bvboden.de) am Sonntag, den 05.12.21, werden wir den nächsten Sustainable Monday ganz dem Thema Boden widmen.
Es werden drei spannende Impulse zu hören sein und wir laden anschliessend zu einer Diskussion ein.
Mit dabei sind Herr Dr. Marhan (Fg. Bodenbiologie, Hohenheim), Paul Schwegler (Verein CO2-Land) und Jochen Andreae (Landwirt auf Gut Sulz).
Stattfinden wird das Ganze am 06.12.21 von 18:30 - 20:00 Uhr via Zoom:
Wir freuen uns auf ein zahlreiches Erscheinen!
---
Because of the World Soil Day on Sunday, the 5th of December, the next Sustainable Monday will focus on the topic soils.
There are going to be three short talks and a discussion afterwards.
Dr. Sven Marhan (soil biology, Hohenheim), Paul Schwegler (Verein CO2-Land) and Jochen Andreae (farmer at Gut Sulz) will be talking to us.
Please note that the event will be in German!
The speeches will take place on Monday, the 6th of December, from 6:30pm to 8:00pm via Zoom:
We are looking forward to a strong attendance!
Kurzer Rückblick zur Gemüsebau-Exkursion am 16.11.21
Letzten Dienstag haben wir uns mit einigen Interessierten auf den Weg zu unserer Gemüsebau-Exkursion gemacht.
Zuerst durften wir den Gemüsebaubetrieb Ökofrisch in Ditzingen besuchen, den wir nach einem kurzweiligen Vortrag von Marcus Arzt auch besichtigt haben. Wir konnten uns die Salate in den Folientunneln genauer ansehen und auch die Verpackungsstationen, in denen die Produkte für den Verkauf vorbereitet werden. Nach einer kurzen Stärkung war der Jungpflanzenbetrieb Natterer in Vaihingen/Enz das nächste Ziel, wo uns Gudrun Natterer durch die weitläufigen Anlagen führte und uns vor allem die Logistik hinter der Jungpflanzenproduktion näher brachte.
Es war spannend zu sehen, was zu dieser Jahreszeit noch angebaut wird und vielleicht werden wir im Sommer die beiden Betriebe noch einmal besuchen...?
Ein großes Dankeschön gilt natürlich Herrn Arzt und Frau Natterer, sowie den jeweiligen Betrieben, aber auch allen Interessierten und Beteiligten, die diese Exkursion möglich gemacht haben!
---
Last Tuesday we went with a few interested people to go on our vegetables excursion.
First we visited Ökofrisch in Ditzingen. After a short speech of Markus Arzt we were able to inspect the farm. He showed us the salads growing in the polytunnels and the packaging areas for the products. Then, after a lunch break we arrived at the plant nursery Natterer in Vaihingen/Enz. Gudrun Natterer showed us around the spacious farm and explained the logistics of nursing plants.
It was interesting to see what is still growing at this time of the year and maybe we will visit the two farms again in summer...?
Thanks to Mr. Arzt and Mrs. Natterer, their farms and also thank you to everyone who joined the excursion and helped to make it happen!
16.11.21 Gemüsebau-Exkursion
Wir werden uns in der Region Vaihingen (Enz) zwei Gemüse-/Gartenbaubetriebe anschauen- denn dort ist auch im Winter einiges los!
Wir planen, uns zunächst die Bioland-Jungpflanzengärtnerei Natterer in Vaihingen (Enz) anzuschauen und eine Führung durch die Produktion zu erhalten. Die Gärtnerei Natterer ist eine von wenigen Bioland Jungpflanzenbetrieben in Baden-Württemberg und beliefert damit viele Gemüsebaubetriebe in der Region. Noch ist dieser Besuch noch nicht ganz geklärt, aber wir haben auch tolle alternative Ziele in der Hinterhand ;-)
Anschließend fahren wir nach einem kleinen Vesper weiter zur Gärtnerei und Erzeugergemeinschaft Ökofrisch in Ditzingen. Im Freiland sowie in vielen Folientunneln werden hier Babyleaf-Salate in Bioland Qualität angebaut. Feldsalat, Rucola und junger Blattspinat werden direkt vor Ort gewaschen, verpackt und anschließend über den Groß-und Lebensmitteleinzelhandel vermarktet. Ein Blick hinter die Kulissen lohnt sich also allemal!
Am Dienstag, den 16.11.2021, starten wir um 10:15 Uhr mit PKWs an der Uni und werden gegen 17:30/18:00 Uhr wieder zurück sein. Die Teilnahme erfordert einen kleinen Unkostenbeitrag von 5 €, die Fahrt sowie Vesper und etwas zu trinken sind hier inklusive!
Meldet euch einfach über unseren Ilias Kurs ab Montag, den 08.11.2021, an. Wir freuen uns auf euch und auf einen spannenden Exkursionstag!
----
After a long time without being able to meet in presence the “Arbeitskreis Ökolandbau“ is offering an excursion again. First we are planning to have a look at the “Bioland-Jungpflanzengärtnerei Natterer“ in Vahingen (Enz), to have a guided tour through their production. The nursery Natterer is one of few Bioland-nurseries in Baden-Württemberg and supplies many vegetable farms in the region. By now, this destination is not fully clear, but we also have interesting alternatives in reserve ;-)
After a small “Vesper” (lunch) we are going to continue our journey to the “Gärtnerei und Erzeugergemeinschaft Ökofrisch” in Ditzingen where they produce a variety of babyleaf salads according to “Bioland”-standards in greenhouses and polytunnels. Corn salad, arugula and spinach are washed and packaged directly on site and marketed via wholesale and retailers. So looking behind the scenes is always worthwhile.
Starting at the university Tuesday, November 16th at 10 am using cars we’ll be back at around 06pm. Participation requires a contribution of 5 € towards expenses on ride, food and drink which will be included. Registration takes place via our Ilias-course, beginning Monday November 8th. We are looking forward to you and an exciting excursion! The presentation language will be German.
Online TMS - Beer Tasting
A beer is a beer is not a beer. Have you ever wondered what the differences between Pilsener, wheat beer (Hefeweizen), or Helles are? Do you have no clue what makes an Indian Pale Ale so special? You don´t have to struggle any longer. AKÖ and FRESH offer you the possibility to learn everything you need to know!
Join our beer tasting on 08.07.2021 at 8 pm*. We will taste 4 high-quality beers (craft beer, organic beer) under the professional guidance of the organic brewer Thomas Meyer from Vierfelder eG and discuss about their differences.
1. Bring your friends together and buy your tasting package(s) here (until 03 July, 8 €):
https://t1p.de/beertasting
2. Fetch up your order between 05 to 07 July from 4 to 6 pm in Hohenheim (TMS) or in Kemnat (click here) during the opening hours – but don’t drink them too early, we will get all the input online! ;-)
3. You will get the Zoom link per e-mail
4. Join our tasting on 08 July via zoom. Prost!
KEEP IN MIND: BEER PACKAGES ARE LIMITED! SIGN UP UNTIL 03 JULY!
As the sun goes down and the alcohol content rises, we will get closer together while talking, quizzing, or playing games – short: having a good time and an ideal preparation for a glorious semester (hopefully) in presence at Uni Hohenheim!
*no soccer game scheduled on 08 July ;-)
Follow us on Insta! @akoekolandbau